Popularne hiszpańskie potrawy. Sprawdź, czy je znasz!

Nie wiem, jak dla Was, ale dla mnie jedną z najciekawszych rzeczy przy poznawaniu kultury danego kraju jest… jego kuchnia. Tak samo miałam z Polską. Nowe smaki, nowe kombinacje i „filozofia” gotowania potrafią wiele powiedzieć o danym kraju. Właśnie dlatego dziś przygotowałam dla Was popularne hiszpańskie potrawy z różnych regionów. Udanej lektury!


Madryt i Katalonia – smak tkwi w prostocie!

Przedstawienie kuchni całego kraju w jednym wpisie jest niemożliwe. Postanowiłam więc wymienić popularne hiszpańskie potrawy, które reprezentują różne regiony mojej ojczyzny. Na pierwszy ogień idzie Madryt. Niezwykle charakterystycznym daniem tego regionu jest cocido madrileño. Co to jest? Można porównać je do gulaszu – i to niezwykle rozgrzewającego i sycącego. Nie bez powodu to danie serwowane jest od wieków w lokalnych barach, restauracjach, czy tawernach, jako tani, a jednocześnie niezwykle pożywny obiad. Oczywiście wersji jest wiele, ale istota tkwi w długim gotowaniu w jednym garnku różnych kości, rodzajów mięs, ciecierzycy i warzyw.


Warto wiedzieć!
Mówi się, że dobre cocido madrileño to takie, w którym w ogóle nie użyto przypraw – smak powinien pochodzić z długiego i wolnego gotowania wszystkich składników.

Pora na kolejny bardzo prosty, smaczny, a jednocześnie charakterystyczny posiłek dla innego hiszpańskiego regionu – Katalonii. Chodzi oczywiście o danie zwane “pan tumaca”, “pan con tomate” lub “pa amb tomàquet” (z katalońskiego). Już sama nazwa zdradza naprawdę dużo: „chleb z pomidorem”. Przepis jest banalnie prosty: na pieczywo (np. czerstwą bagietkę) ścieracie pomidora, dodajecie oliwy i solicie. Gotowe! Może to brzmi niepoważnie, jednak samo danie ma niezwykle długą historię oraz symboliczną wartość. Atutem jest spora dowolność, jeśli chodzi o dodatki, to najczęściej wykorzystuje się zimne mięsa, sery, ryby, czy oliwki. Szczególnie polecam na sycące śniadanie!


Andaluzja i Walencja – fantastyczne aromaty!

Charakterystycznym daniem serwowanym na upalnym południu Hiszpanii jest gazpacho. Wymieniając popularne hiszpańskie dania, absolutnie nie można pominąć tego andaluzyjskiego specjału! Z tego, co wiem, w Polsce można spotkać się z dosyć popularnym daniem – chłodnikiem. Faktycznie, pomysł jest bardzo podobny. Chodzi o zupę na chłodno, którą można delektować się w upalny dzień. Gazpacho to nic innego jak kolorowa mieszanka świeżych warzyw i aromatycznych ziół, które się miksuje i zalewa bulionem z dodatkiem oliwy z oliwek. Najczęściej wykorzystuje się paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, czy ogórki. Co ciekawe wiele osób do podanej zupy dorzuca… kilka kostek lodu. Oczywiście po to, aby jeszcze bardziej schłodzić zupę.

Charakterystyczną potrawą dla Walencji jest paella. To danie przygotowuje się w specjalnym naczyniu z dwoma uchwytami (tanie przypomina wielką patelnię), mieszając ze sobą najróżniejsze składniki. Najważniejsze to: ryż z dodatkiem szafranu. Paella ma wiele najróżniejszych odmian, w których można znaleźć: owoce morza, mięso królika, drób, czy warzywa (np. pomidory, fasolę, czy paprykę).

 

Koniecznie przeczytaj! Więcej na temat kuchni (jak i samej Walencji) pisałam już w innym artykule na blogu “Ciekawostki z regionu – Walencja“. Serdecznie zachęcam Cię do przeczytania!

Galicja i Kraj Basków – drobne, ale pyszne przekąski!

Jedliście kiedyś ośmiornicę? Bo mieszkańcy Galicji ją uwielbiają! Pulpo a la gallega podaje się najczęściej w formie tapas, czyli przekąsek. Tradycyjnie gotowano ośmiornicę w miedzianych garnkach, jednak dziś chyba rzadko kto to robi. No tak, warto dodać, że to popularne danie przygotowuje się z macek – to jedyna jadalna część ośmiornicy. Oczywiście każdy kucharz ma swoją recepturę, jednak najczęściej danie przyprawia się cebulą, papryką oraz liściem laurowym. Do tego sól morska oraz oliwa z oliwek i to przepyszne danie jest gotowe! Nic tylko podawać je z winem. No tak, aby tradycji stało się zadość, pulpo a la gallega musi zostać podana na drewnianej desce. Jeśli odwiedzicie kiedyś Galicję, to koniecznie spróbujcie tego przysmaku!

Na koniec zostawiłam Kraj Basków. Tutaj niezwykle charakterystycznym daniem są pintxos, które często nazywa się lokalnymi tapas. Nie ma na nie żadnego konkretnego przepisu – to po prostu małe przekąski, które przyrządzane są z lokalnych, świeżych produktów (zwłaszcza owoców morza i ryb). Każdy szanujący się lokal powinien mieć swoją recepturę na tę niewielką, ale za to aromatyczną i przepyszną przekąskę. Ta bardzo często przykuwana jest do pieczywa za pomocą wykałaczki. Uwierzcie mi, że pintxos można jeść bez końca!

 

Popularne hiszpańskie dania a… nauka języka?

Więcej na temat hiszpańskiej kuchni możesz dowiedzieć się z moich warsztatów. Dzięki nim podszkolisz się w języku hiszpańskim, a jednocześnie poznasz kilka ciekawych pomysłów na prawdziwie hiszpański obiad! Zawsze powtarzam, że nauka języka powinna iść w parze z poznawaniem kultury danego kraju. Dzięki temu nauka nie tylko przychodzi o wiele łatwiej, ale w ten sposób zdobywamy również dużo więcej motywacji i chęci do nauki.

Warsztaty znajdziesz tutaj!

PS. No i najważniejsze: pamiętajcie, że każdy powód, aby spróbować smacznego jedzenia, jest dobry! 😉

Podobał Ci się ten post? Udostępnij!

Przewiń do góry